Kedvenc mézeskalács receptem

Szinte már hagyomány, hogy minden évben Mikulás napján mézeskalácsot készítek, és azzal ajándékozom meg a szeretteim, barátaim, kollégáim. Idén azonban hamarabb jött az első sütés ideje, ugyanis néhány hónapja újra piacozásba kezdünk. Minden szombaton – a piac nyitva tartásának függvényében – találkozhatsz velünk és termékeinkkel Agárdon, az Agárdi Almáriumban. És hogy miként is kapcsolódik mindez a mézeskalácshoz?

Úgy gondoltam, hogy a piacozás egy szuper alkalom arra, hogy személyesen is kedveskedjünk a vásárlóinknak, ezért rendeltem egy egyedi, mézesem logós sütikiszúrót a sütisaurustól, és szeptemberben elkezdtük sütni a finom mézeseket. Hihetetlen karácsony illat járta át az egész házat… Túlzás nélkül állítom, hogy óriási sikere lett a piacra járók körében is, sőt, sokan szerették is volna megvásárolni a mézeskalácsokat, ami szuper visszaigazolás nekem.

Árulni sajnos nem tudjuk, de mivel többen is kérték a receptet, amit korábban már megosztottam az Instagram oldalunkon, úgy döntöttem, hogy írok róla egy bejegyzést is, így gyorsabban visszakereshető lesz és mások is el tudják készíteni a közelgő ünnepekre őket!

Lássuk tehát, hogy miből áll ez a mézeskalács, ami akár hónapokig is puha marad – már ha marad belőle! Vigyázz, mert ha egyet is megkóstolsz, utána nehéz lesz abbahagyni..:) Szerencsére ebből a mennyiségből formától függően 5-6 tepsi is kisülhet, így jut bőven a család minden tagjának. Korábban több receptet is kipróbáltam, de nekem ez az igazi. Gyorsan elkészíthető (főleg, ha robotgépet használsz), néhány perc pihentetés után pedig már szaggathatod is a legszebb kiszúrókkal.

Mézeskalács recept

  • 1 kg finomliszt
  • 300 g porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 14 g mézeskalács fűszerkeverék (kiváltható ízlés szerint fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel)
  • 300 g vaj vagy margarin
  • 250 ml mézesem repce, napraforgó vagy vegyes virágméz
  • 3 db tojás

Mézeskalács elkészítése

Kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és a megolvasztott vajat/margarint. Addig gyúrjuk – vagy robotgépbe tesszük – míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát kapunk.

Ezt követően osszuk 3-4 részre a tésztát, folpackba csomagolva nyújtsunk rajta, és tegyük néhány percre a hűtőbe. Vegyünk ki egy csomagot, majd picit lisztezett felületen nyújtsuk kedvünk szerint. Ha ropogósan szeretjük a mézeskalácsot, akkor vékonyabbra, ha pedig a puha verziót preferáljuk, akkor vastagabbra (kb. 0,5-1cm-es) nyújtsuk, és szaggassuk kedvünk szerinti formákkal. A sütőlemezre téve figyeljünk, hogy ne pakoljuk túl szorosan őket, mert sütés közben megnőnek.

Végül 180 fokon alul-felül sütéssel ~ 10 percig süssük. A puha mézeskalács titka, hogy nem szabad túlsütni, ezért ha ilyet szeretnénk, vegyük ki 10 perc leteltével a sütőből. Ha ekkor még picit nyersnek is tűnik, néhány perc elteltével kihűlés közben szilárdabbá válik.

Mézeskalács díszítés

Az interneten számtalan díszítési technika fellelhető. Ajánlom Annuskám és Bebepiskóta videóit a témában. Ha pedig szeretnéd megtanulni egy igazi profitól a mézeskalácsdíszítés fortéjait, szívből ajánlom Cukorgyöngy workshopját, ahol kellemes hangulatban 4-5 órás foglalkozáson élheted ki a kreativításod tematikus formákat díszítve! 🙂

Fontos megemlítenem, hogy a recept nem saját! Én is egy barátnőmtől kaptam, így az eredetét nem tudom, de hálás köszönet érte az alkotónak! 🙂

Mutasd a mézesed

Ha elkészítetted a mézeskalácsokat, küldj róla fotót vagy jelölj meg minket a közösségi oldalainkon, hogy megoszthassuk őket mi is! Kövess minket Instán és Facebookon további receptekért, mézességekért és ötletekért!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.