Modern és hatékony védekezés az atkák ellen – avagy szublimálás Mézesem módra

Első blogcikkeink egyike egy segítő szándékú bejegyzés, amely a méhésztársak felkérése által született. Sokan érdeklődnek afelől, hogy milyen szerekkel és eszközökkel érdemes védekezni az atkák ellen. Ilyen a szublimálás is, amiről kialakítottuk a jól bevált Mézesem módszerünket, amit most tapasztalatainkat összefoglalva megosztunk veled is.

„Szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan szublimálok. Az első időben a kijárón keresztül csináltam. Nem tetszett. Utána a kaptár hátulján (tetszőleges helyen) fúrtam lyukat, azon keresztül szublimáltam. Ez kb. két évig működött, aztán kezdtek elfordulni és kiesni a készülékek.

Hosszas gondolkodás után rájöttem, hogy valami fémet kell a lyukba tenni, az megoldja a problémát. Találtam egy fém dűbelt, ami megfelelt. A furatot a kaptáron átfúrtam 11-es fúróval, ebbe a lyukba tekerem bele a dűbelt egy imbuszkulccsal, amibe 6-os tiplit tettem. Innentől kezdve a készülékek nem fordulnak el, nem esnek ki.

Hátránya: hideg időben a dűbel lehűti a készülék csövét és eldugul. Ilyenkor gáz forrasztólámpával kimelegítem. A dűbelt – ha van segítség – hőlégfúvóval elő lehet melegíteni. A szublimálást két készülékkel és három kupakkal folyamatosan lehet csinálni. Az egyik készülék meg van jelölve. Azt húzom át mindig a másik alatt, hogy ne legyenek csomók.

Végezetül: használjatok mindenképpen földelést és FI áramvédő relét!

A ruha, kesztyű, teljes álarc használata alap. Ha pedig végeztem aznapra, minden esetben azonnal zuhanyzom!

Remélem, tudtam néhányótoknak segíteni!

Üdv,

Csabi”

Ui: Munkánkat Mézesem néven nyomon követheted Instagramon, Facebookon. További hasznos tartalmakat osztunk meg blogcikkek formájában a jövőben, kövess minket és tarts velünk!